Gazipaşa Güneş Enerjisi Sistemleri
Güneş enerji sistemleri; güneş ışınlarının paneller ya da güneş hücreleri tarafında toplanarak elektrik enerjisine çevrildiği sistemdir. Güneş enerjisi panelleri uzun vadede oldukça bütçe dostu olan bir sistemdir. Ve kullanım, kurulum açısından da oldukça kolaydır.
Sistemimizde ana kaynak güneştir, güneşten gelen ışınların güneş panellerine çarpması ve çeşitli aşamalardan geçmesi ile enerjinin üretim döngüsü tamamlanmaktadır. Bu sistemlerde kullanılan güneş panellerin yüzeyinde -fotovoltaik paneller- birçok güneş enerjisi hücresi bulunmaktadır. Bu güneş hücreleri ise doğada bol miktarda bulunan silikon maddesinden meydana gelmekle birlikte her bir enerji hücresinde elektrik akımı oluşturması amacıyla pozitif ve negatif iki katman bulunmaktadır. Güneşin yaymış olduğu ışınların bu hücreler tarafından emilmesi ile sürekli bir elektron akışı gerçekleşerek bu akımın sonucunda elektrik üretimi sağlanmaktadır.
Güneş enerji sistemleri On Grid ve Off Grid olmak üzere iki farklı şekilde sınıflandırılmaktadır.
On Grid ( Şebeke Bağlantılı Sistemler) :Şebeke bağlantılı güneş enerji sistemleri üretilen elektrik enerjisinin üretildiği an kullanılması prensibi üzerine kurulmuş sistemlerdir. Bu sistemlerde üretilen enerjide depolama amacı güdülmez fakat üretilen DC elektriğin AC elektriğe çevirilecek uyuma sahip olması gerekmektedir. Bu sistemlerde üretilen elektrik enerjisi inventörler ile alternatif akıma çevirilerek merkezi şehir şebeke sistemine bağlanır. Bu sebepten kaynaklı sistem şebeke bağlantılı sistem olarak adlandırılmaktadır. Bir şebekeye bağlı olması itibari ile üretilen fazla elektriğin şebeye gönderimi ve ihtiyaç halinde şebeden enerjinin karşılanması mümkünkündür. Bu sistemler yüksek enerji ihtiyacı olan sistemlerde kullanılabileceği gibi daha evsel kullanımları da mümkün. Buna ek olarak; garaj, fabrika, GES sistemleri, mağaza vb. kullanım alanları için örnek olabilir. Sistem yapısal olarak fotovoltaik panel, inventör ve çift yönlü sayaçtan meydana gelmektedir.
Avantajları:
- Güvenilir ve uygun maliyetli bir enerji kaynak sistemidir.
- Elektrik ihtiyacını ya da elektrik fazlalığını algılayarak şebekedeki elektrik dağıtımını otomatik olarak düzenler.
- Minimum kayıp ve maksimum verim ile çalışır
- Kolay ve esnek bir kurulum sistemine sahiptir.
- Kullanıcılar kullanım fazlası enerjiyi kamu ile mahsuplaştırarak gelir elde edebilir.
Off Grid ( Şebeke Bağlantısız Sistemler) :Şebekeden bağımsız olarak bir aküye bağlı bir şekilde elektrik üretimini gerçekleştiren sistemlerdir. Ada sistemleri, off grid sistemler veya akülü sistemler olarak adlandırılabilir. Sistem yapısal olarak güneş paneli, akü, şarj regülatörü, inverter meydana gelmektedir. Üretilen elektrik enerjisi kontrollü yöntemler ile aküye aktarılır ve burada depolanmaya devam eder. İnventörler aralıcığı ile alternatif akıma çevrilerek kullanmıma hazır hale getirilmektedir. Bu sistemler şebeke bağlantısın sahip olamayan ya da uzak kalan bölge ve yaşam alanlarında, baz istasyonlarında, çiftliklerde ve otoyol tabelalarının ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin karşılanmasında kullanılır. Off grid sistemler konumlandırılırken en iyi verimin alınabilmesi için iklim, konum, kurulum açısı gibi faktörler dikkate alınarak kurulum sağlanır.
Avantajları:
- Şebekeye bağlı sistemlerin olmadığı yaşam alanlarında uygun fiyatlı, kullanışlı bir yöntemdir.
- Yüksek maliyetli ve büyük alanları kaplayan kurulum ürünlerine ihtiyaç yoktur.
- Kısa ve kolay bir şekilde kurulum sağlanabilir.
- Değişsen koşullarda enerji üretim kapasitesi arttırılabilir.
- Yakıt maliyeti yoktur.